tiistai 25. joulukuuta 2012

Kymmenen askelta kesämökin kuistilta

...oli isännän suosikkiohjelmia menneinä vuosina. Tuon luonto-ohjelman idea oli se, että ei tarvitse matkustaa Serengetin kansallispuistoon kokeakseen luonnon läsnäolon. Se löytyy ihan vierestä. Ja näin joulupäivän tyynenä pakkasaamuna saatiin vielä fiilisbonusta matkantekoon.

Se me tiedettiin jo entuudestaan, että metsolla on reviiri tuossa ihan lähellä. Mutta homenokka on näyttäytynyt varsin harvakseltaa ja jahtikauden aikana tuskin lainkaan. Nyt se kuitenkin päästi meidät pöytänsä ääreen. Heikot on antimet myös näin juhlapyhinä, kun täytyy männyn neulasilla päivästä toiseen elää. Ja oksat rätisten se lähti, kun yritin tehdä tuttavuutta. Ei joulumieltä lainkaan.
HAKOMISMÄNTY

PÖYDÄN ALUS SIIVOAMATTA
Puhdas lumi paljastaa, että on täällä muitakin ollut liikkeellä. Kun tultiin lähisuon laitaan, alkoi ilmassa tuoksua vastustamaton teeren tuoksu. Kuono ylhäällä yritin etsiä sen alkulädettä puista, mutta lintuja ei näkynyt missään.Tuoksun alkulähde löytyikin maasta. Isännän laskujen mukaan yöpymiseen käytettyjä kieppejä oli pienellä alueella yli 30.
NAARASTEEREN KIEPPI
Ennen teeriparven laskeutumista kieppeihin on saman suon laitaa kulkenut metsäjänis ja sen jälkiä seuraten kettu. Olisi kai repolainen linnut lumen alta haistanut, jos ne siellä olisivat jo olleet. Nyt jälkijono kulki kieppien vierestä, eikä kettu ollut reitiltään poikennut.

Täytyy kuitenkin todeta, että on onni olla kunnon hajuaistilla varustettu koira. Taisi olla Kekkonen, joka totesi, että "niin on jos siltä näyttää". Turhan paljon jää ihmisiltä kokematta, kun liikkuvat luonnossa vain näkö- ja kuuloaistinsa varassa. Mutta yhtä eläintä en minäkään ole onnistunut näkemään, kuulemaan enkä myöskään haistamaan. Isäntä kutsuu sitä maisemaksi. Ulla kertoi, että usein isäntä pysähtyy metsästysreissulla ja toteaa, että "onhan hieno maisema". Kertaakaa se ei ole edes yrittänyt sitä ampua. Ja niin tänäänkin, "istuppa Tyyne siihen, on niin mukavan näköinen maisema, että otetaan teistä kuva". Jokin aisti meiltä koirilta siis kuitenkin puuttuu.
TYYNE JA SUOMAISEMA