sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Historian siipien havinaa

Aluksi toimituksemme haluaa onnitella kaksivuotissyntymäpäivätietokilpailumme voittajaa. Vastauksia kertyi niin paljon, että jouduimme suorittamaan arvonnan Tapanin ja Arton kesken. Molemmat vastanneista tiesivät Jimi Hendrixin syntymäpäivän ja Foxiladykin on varmasti tuttua kamaa. Arpa suosi tällä kertaa Artoa Temmekseltä, toimitamme palkinnon henkilökohtaisesti.
Mutta nyt asiaan, nimittäin Raaheen ja sen historiaan. Topi nimittäin kertoi, että kaupingin historiaan liittyvä kamala vääryys korjataan vuoden vaihtuessa. Ullan arvelu siitä, että kyseessä on jonkinsorttinen sotaretki sukuni synnyinseuduille Englantiin, osoittautui kuitenkin vääräksi. Raahelaiset eivät siis aio tehdä kostoretkeä saadakseen hyvityksen siitä, että engelsmannit kävivät Oolannin sodan aikaan vuonna 1854 polttamassa Varvissa 13 laivaa ja läheltä piti ettei viljamaksiinikin palanut. Topin mielestä raahelaiset oivat rauhaa rakastavia ihmisiä ja heille riittää tuon hävityksen hyvitykseksi se, että aikanaan Englannin Kveekkari-liikkeen jäsenet tulivat omantunnontuskiin ja lähettivät Raaheen anteeksipyyntökirjeen ja rahaa. Näillä rahoilla rakennettiin Pitkäänkariin noin kolmen kilometrin mittainen pätkä suoraa tietä.
Ei siis Oolannin sota, vaan rautatie - tai tarkemmin sanottuna sen puuttuminen. Urbaani, sukupolvelta toiselle jo äidinmaidossa siirtyvä legenda, on nyt saamassa päätepisteen. Raahelaiset ovat jo riittävän kauan kärsineet henkisesti siitä, että - legendan mukaan - paikalliset laivanvarustajat estivät rautatien tulon kaupunkiin, jotta siitä ei aiheutuisi ongelmia meriteitse tapahtuvalle rahtiliikenteelle. Tilapäistä helpotusta on tuonut ainoastaan se, että vuonna 1899 valmistui yksityinen pistorata kaupunkiin, mutta varsinaista ohikulkevien junien riemua kaupunkilaiset eivät ole koskaan saaneet kokea. Nyt kaikki muuttuu, kun Vihannin kunta ja Raahen kaupunki lyövät hynttyyt yhteen 1.1.2013. Silloin Vihannin rautatieasemasta tulee osa Raahea. Ullakin ymmärsi historiallisen tilanteen, kuinka mielessään voi  kuvitella konduktöörin kailottavan junassa "seuraavaksi Raahe", Ullallahan tuosta junassa matkustamisesta on jo kokemusta toisin kuin minulla. Ja eihän tuonne Vihannin asemalle on matkaa 35 km. Topi lohdutti meitä lainaamalla trumpetisti Louis Armstrongin - ensimmäinen ihminen kuussa - sanoja: Se voi tuntua suurelta matkalta villakoiralle, mutta on pieni askel labradorille.
VIHANNIN ASEMA 2.2.2012