maanantai 1. joulukuuta 2014

Jäämiehen arvoitus

Vuonna 1991 Alpeilta löytyi jäätynyt muumio, joka on vanhempi kuin Egyptin pyramideista löytyneet faaraoiden haudat. Tutkijat eivät kuitenkaan saaneet selville, mistä Ötzi oli lähtöisin ja mitä hän teki korkealla Alppien vuoristossa? Arvoitus on nyt ratkaistu. Ötzi oli lähtöisin Kärsämänkylältä. Asia varmistui Tyynen tekemän arkeologisen löydön myötä: Jo useamman vuoden ajan Tyyne on kaivanut kuoppaa ulkovessan takana ja hämmästys oli suuri, kun montun pohjalta paljastui jäälöhkareen sisällä istuma-asennossa oleva jäätynyt muumio (hahmo erottuu selvästi lohkareen vasemmassa laidassa):



Löytö kannettiin välittömästi saunan lauteille ja sulatettiin. Itävallan Alpeilta löytyneen ötzin ja Kärsämänkylän jäämiehen yhdennäköisyys on kiistaton. Valitettavasti miehen kädessä ollut nuolepääkirjoituksella tehty viesti tuhoutui, koska saunan kiuas ehti sammua ja tarvittiin uutta syttypaperia. Ennen pesän syttymistä kirjoituksesta ehdittiin tallentaa yksittäisiä lauseita:

"Moikka äiti ja isä.....rupeaa kyllästyttämään nämä tasaiset rämemaastot.....ja sorsiakin on niin heikosti....lähdetään velipojan kanssa liikenteeseen....etelässä vuorten takana on kuulemma Epykti-niminen maa....Ötzi lähti jo, meikä menee perässä, kunhan käyn ensin tarkistamassa, että peuranpyyntikuoppa on hyvin peitelty ja että se ei erotu maastosta...terveisin Kimi."