sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Onnela

Suomalaiset ovat tunnetusti pitkämielistä - toisen mielestä jopa umpimielistä - kansaa. Mutta toisinaan osa porukasta on todennut "pidä tunkkisi" ja lähtenyt siirtolaiseksi muihin maihin. Näin syntyi esimerkiksi Kanadassa sijainnut Sointula: Se sai alkunsa Brittiläisen Kolumbian kaivosalueella eläneiden suomalaissiirtolaisten unelmasta elää itsenäisesti ja omavaraisesti.

Rantsilan Kärsämänkylällä liikkuu huhu, jonka mukaan useita opettajia olisi nähty liikkuvan kyläraitilla hämärän aikaan. Tämä sakki on potkinut autiotalojen nurkkahirsiä ja levitellyt käsiään ikään kuin tilarajoja osoittaakseen. Yhdellä hahmoista on ollut mukanaan musta labradorinnoutaja, mistä aluksi pääteltiin, että kyseessä on mahdollisesti Namusillan kennelin kevätleirin uuden sijaintipaikan etsiminen. Kyseisen kennelin omistajien kun tiedetään ruokailleen Rantsilan keskustaajamassa sijaitsevassa Vilkku-Grillissä.

ONNELA

Tarkemmissa selvityksissä on kuitenkin käynyt ilmi, että kyseessä on uusi ns. utopiasiirtolaisuuden ilmentymä: 

Suomessa eletään ankaria aikoja. Valtio leikkaa rajusti koulujen määrärahoja. Opetusministeriö on lanseerannut uuden strategian: "Vähemmällä enemmän - innovoiden kohti tulevaisuutta." Rahoitusjärjestelmässä jokainen oppilas tuo mukanaan koululle tietyn laskennallisen rahamäärän, joten ministeriön strategian huipentumana voisi pitää tilannetta, missä opetus järjestyy yhden oppilaan rahoituksen myötä. Ja tämä toteutuu Onnelassa!

Osuuskaupan kassamyyjä tiesi kertoa, että kylälle on tulossa opettajayhteisö mukanaan yksi oppilas. Tuo kyseinen oppilas siis tuo mukanaan yhden oppilaan valtionrahoituksen, noin 6000 €. Erityisen tärkeää on, että oppilas ei saa päästä karkuun, ainakaan rahoituksen perustana olevina tilastointipäivinä 20.9. ja 20.1. Ihan kaikkien yli kahdenkymmenen opettajan yhteisön kuluihin tuo rahamäärä ei riitä, mutta apu löytyy luontaiselinkeinoista ja säästäväisyydestä. Huhu sai vahvistusta K-maatalouden varastomiehen kertomana, hän kun oli myynyt samaiselle pakettiautolla liikkuneelle porukalle ohranjyviä. Pitkänhuiskea kuski oli samalla kysellyt, että mikä on lyhin reitti (mielellään metsiä pitkin) Tyrnävän perunaviljelmille ja että kuinka tarkkaan niitä on siellä tapana vartioida.