sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Namusillan Kultapiiskun - "Tyyne" - juhlakonsertti

Raahen puhallinorkesteri järjesti syyskonsertin 23.11.2014 Tyynen nelivuotissyntymäpäivän kunniaksi. Raahesali täyttyikin Tyynen ja elävän musiikin ystävistä. Kapellimestarina toimi Heikki Siikaluoma ja vierailevana solistina Merja Larivaara. 


Tyynen toivomuksesta konsertin kuvaaminen oli kielletty. On nimittäin niin, että vaikka kaikki raahelaiset pitävät Tyynestä, niin Tyyne ei pidä raahelaisista. Eikä muistakaan, paitsi tietenkin oman perheen jäsenistä. Niin ja lisäksi Jan-Andersin Billystä ja Anun Pasista. Tästä johtuen joudumme tyytymään lyhyeen kirjalliseen kuvaukseen orkesterista:

"Kaikki soittajat olivat pukeutuneet labradorinnoutajan mustaan perusväriin. Klarinetit ja huilut oli sijoitettu kahteen eturiviin - oikealla puolella (yleisöstä katsoen) istui trumbetistit - lyömäsoittimet olivat esintymislavan takaosassa ja heidän edessään oli vaskisoittajien ryhmä. Kapellimestarin koroke oli perinteiseen tapaan edessä keskellä. Tyynen mielipaikka eli punainen iso lepotyyny oli aseteltu permennolle ensimmäisen penkkirivin keskelle."

Konsertti koostui Tyynen suosikkisäveltäjien teoksista. Merja Larivaaran tulkitsema "Suloinen myrkynkeittäjä" sai Tyyneltä runsaat suosionosoitukset. Orkesterisovitus "Aamulla varhain" (A. Järnefelt) puolestaan toi mieleen elokuiset aamuyön herätykset sorsastuskauden ollessa kiivaimmillaan. Mutta ehdoton suosikki oli Anssi Tikanmäen musiikista tehty kolmiosainen orkestraatio (sov. H. Elo) Maisemakuvia Suomesta ja siitä osa "Aamu lakeuksilla". Siinä Tyyne koki lähes ruumiistairtaantumisen kaltaisen henkisen kokemuksen nähdessään sielunsa silmin itsensä juoksemassa villinä ja vapaana äärettömyyteen yltävien Etelä-Pohjanmaan peltolakeuksilla keskellä: Horisontissa näkyi aina vaan yhä uusia valtavia fasaani- ja peltopyyparvia, joiden perässä saattoi kirmata yhä uudestaan ja uudestaan ilman ainuttakaan noutajapillin ohjausvihellystä.