sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Lisäpöytäkirja

Evoluutioteorian perusteoksena pidetään Charles Darwinin teosta The origin of Species eli "Lajien synty luonnollisen valinnan kautta eli luonnon suosimien rotujen säilyminen taistelussa olemassaolosta." Sen lisäpöytäkirja "Labradorien merkitys vesinisäkkäiden evoluutiossa" on jäänyt varsin vähälle huomiolle, mutta se on noussut jälleen arvoon arvaamattomaan näin seurakuntavaalien alla. Lisäpontta lisäpöytäkirjan lisäpainokselle on antanut myös "Oikeutta eläimille - vapauttakaa Särkänniemen delfiinit"-liikkeen kannanotot pullonokkadelfiinien puolesta. Uskomus tuon lisäpöytäkirjan aitoudesta elää sitkeästi, vaikka Charles darwin aikanaan kiisti sen olemassaolon jyrkästi. Varmuuden vuoksi Darwin nimesi tutkimusaluksensa Beagle-laivaksi, vaikka yleisesti tiedetään, että luonnontieteilijä hankki ensimmäisen labradorinnoutajansa jo nuorena opiskellessan lääketiedettä Edinburgissa.

The Origin of Species-lisäpöytäkirjassa kuvataan pullonokkadelfiinejä seuraavasti: Delfiini on tunnettu sen ystävällisestä luonteesta ja uteliaisuudesta vedessä tai veden lähellä olevia ihmisiä kohtaan. Sukeltajille delfiinien tutkimukset eivät ole ollenkaan tuntemattomia tilanteita, ja usein eläimet sallivat taputuksia tai silityksiä. Tiedossa on tapauksia, jolloin delfiinit ovat nostaneet haavoittuneita sukeltajia pintaan turvaan. Tällaiset tapaukset ovat ansainneet niille lisänimen "ihmisen paras ystävä vedessä." - Kyseisen käyttäytymisen selittää parhaiten se, että nämä vesinisäkkäät polveutuvat suoraan labradorinnoutajista.


Tyyne lähettää terveisiä kaikille Särkänniemen sukulaisille: Maapallon pinta-alasta yli 70 % on merta ja sen lisäksi on mukavia lampia, missä voi uiskennella - ja on oma rauha, kun yleisöäkin on vähemmän.