sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Kipsissä

Topi luki isännän Jahti-lehdestä (4/2011) haastattelun, jonka mukaan ympäristöministeri Ville Niinistö pitää haulikkometsästystä kyseenalaisena. Niinistö sanoo Jahdin haastattelussa, että metsästäjien pitäisi käyttää välineitä, joilla metsästys tapahtuu eettisesti oikein:
"Haulikkometsästyshän on tältä kannalta vähän kyseenalaista", Niinistö sanoi haastattelussa. Lopuksi
  ministeri muistutti kuitenkin, "ettei asia kuulu ympäristöministerin vastuualueeseen".

Topikaan ei osannut kertoa, miksi kiväärillä tapahtuva sorsastus olisi eettisesti parempi tapa metsästää, mutta tuosta ministerin mainitsemasta vastuualueesta Topilla oli sisäpiiritietoa:

Meillä koirilla tuo vastuualuekysymys on helppo ratkaista. Se on aina johtajalla. Jos lauman pomo menee kipsiin, niin vaihdetaan johtajaa. Näin asiat eivät pääse kriisiytymään. Topi kertoi, että ihmisten vastuualue sijaitsee Raahesta noin 200 km itään. Siellä on sellainen kipsisakka-allas, paikkaa kutsutaan Talvivaaraksi. Sitten kun allas täyttyy, niin alkaa kriisi.Niin kauan kuin altaassa on tilaa, voi vaikeasta tilanteesta selvitä selittämällä, että vastuu kuuluu jollekulle muulle.
 
Topi tiesi, että sen kotiseuduilla Itä-Suomessa ihmisiä huolestuttaa kaivostoiminnan aiheuttamat ympäristöongelmat, siksi kipsisakka-altaalle on kerääntynyt ihmisiä eri puolilta Suomea. Siellä taas pohditaan, kenen vastuualueeseen ongelmien ratkaisu kuuluu. Ympäristöministerillä on selkeä näkemys asiasta (ympäristöministeriön tiedote 7.12.2012):
"Vastuu kaivannaisteollisuuden ongelmien ehkäisystä kuuluu myös muille kaivostoimintaa säänteleville viranomaisille kuin ympäristöviranomaisille. Tämän vuoksi perustetaan erityistilannetyöryhmä, mihin kutsutaan kutsutaan niin MMM:n, TEM:n, Kainuun ELY:n, AVIen, TUKESin, STUKin kuin SYKEn sekä THL:n edustus ja tarvittaessa asiantuntijoiksi voidaan kutsua oikeusoppineita".
 
Huojentunein mielin päätimme sitten lähteä metsäretkelle, onneksi metsien hakkuisiin liittyvät ongelmat on ratkaistu jo ajat sitten. Esimerkiksi suuria avohakkuita ei suosita, koska ne pilaavat maiseman.
 


PIENIMUOTOISTA METSÄHAKKUUTA LUHALLA 9.11.2012