sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Saksaan

Topi on kyllästynyt Suomessa käytävään sosiaali- ja terveysalueuudistukseen, ns. SOTE-soppaan. Tällä tavalla ei Topin mielestä voida turvata - ei nuorten eikä vanhojen - hyvinvointia. Omakohtaisena kokemuksenaan Topi mainitsee suhtautumisen ikääntyneiden rokottamiseen. Nimittäin kolme vuotta sitten eläinlääkäri totesi Topin kuullen isännälle, että rokotukset oli tämän koiran osalta nyt tässä, että seuraava    piikki hoituu taivaallisella rokotusassemalla, sen verran kun on tuota ikää kertynyt. Mutta niin vain on tilanne, että jahtikauden alku lähestyy ja seuraavien kolmen vuoden tautisuoja pitäisi saada ikävuosille 12-15. Joka tapauksessa sen verran asia on ottanut itsetunnolle, että Topi ilmoitti muuttavansa vaihto-oppilas Annan mukana Saksaan. Siellä on SOTE-alueet jo muodostettu. Eikä siellä puhuta koiran läsnäollessa sen ohi isännälle, ikään kuin asianomainen ei ymmärtäisi mitä sille sanotaan. 

Seuraavassa katkelmia Topin laatimasta esittelymateriaalista, jonka hän aikoo näyttää saksalaisen rotaryklubin viikkokouksessa perille päästyään. Teemana on matka Kärsämänkylältä Siikajoen yläjuoksulta kohti merta ja tulevaa entistä kotikaupunkiaan Raahea:

1. Topi valmistautuu lähtöön. Taustalla Kärsämänoja, joka laskee Mankilanjärveen ja sieltä Siikajoen kautta Perämereen:

2. Maisemaa Kärsämänkylän ja Rantsilan väliltä.



3. Perillä Perämeren rannalla Raahessa. Kuva on Pikkulahdelta, josta raahelaisen runoilijan Risto Sassalin mukaan "paisuu Raahesta muuttaneiden mielissä Atlantti".