maanantai 5. maaliskuuta 2012

Luottamuspula

Kuunneltiin Ullan kanssa Aamu-TV:n uutisista AKT:ssä syntyneestä luottamuspulasta. Ulla kertoi, että AKT on sellainen edunvalvontajärjestö, että se on ikään kuin koiralauma, jolla on johtaja. Ja nyt laumassa on syntynyt luottamuspula. Kun luottamuspula syntyy, niin sitten pidetään lauman kokous. Se lauma voi sitten päättää, että ajetaanko joku laumasta pois, siitä käytetään nimitystä erottaminen.
Se minusta tuntuu oudolta. Meillä labradoreilla lauman suhteiden selvittäminen on paljon yksinkertaisempaa. Ei siinä kokouksia pidetä ja siirretä tilanteen selvittämistä muiden hoidettavaksi. Jos joskus on sellainen tilanne, että biorytmit ei ole kohdallaan, niin ei muuta kuin kulmahampaat näkyviin ja sitten kunnon ärinät. Ja se on siinä. Rähinän jälkeen voidaan ottaa vaikka pienet päiväunet vieretysten.


Mutta on meillä ja ihmisillä jotakin yhteistäkin, sitä kutsutaan patsasteluksi. Siinä yritetään pitää ilme peruslukemilla ja liikutaan jäykästi. Meillä se patsasteluvaihe edeltää rähinävaihetta. Ja patsastelu loppuu, kun rähinät on pidetty. Ihmisten täytyy patsastella kunnes löytyy jokin kunniallinen tapa perääntyä. Tätä kutsutaan kasvojen pesuksi. Meillä koirilla sekin on paljon helpompaa. Jos ei halua rähistä, niin voi juosta karkuun. Tai vaikka mennä maahan matalaksi, silloin ei toinen hyökkää heikomman kimppuun. Sitten ollaan taas kavereita ja voidaan vaikka nuolla toiselta korvat.